Afet Yönetimi ve Havacılık Semineri

• 02 Mayıs, 2023
Afet Yönetimi ve Havacılık Semineri

Gazipaşa Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Gazipaşa Hürkuş Havacılık Topluluğu tarafından Hava Trafik Kontrolörü Gökay GÜVEN’in katılımı ile gerçekleştirilen Afet Yönetimi ve Havacılık Semineri, Dekanımız Prof. Dr. Sn. Atılgan ATILGAN’ın açılış konuşması ile başlamıştır. Sayın ATILGAN, 6 Şubat 2023 tarihinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anarak Havacılık alanında güncel müfredat eşliğinde eğitim veren bir yükseköğretim kurumu olarak sektöre afet yönetiminde bilinçli öğrenciler yetiştirilmesi için büyük çaba ve gayret içerisinde olunduğunu ifade etmiştir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü personeli olan Hava Trafik Kontrolörü Sn. Gökay GÜVEN de hava trafik kontrolörlük mesleğini ve hava trafik kontrolörlük hizmetlerini ayrıntılı bir şekilde ele aldığı konuşması sonrasında ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonucu hava trafik kontrol hizmetlerinde gerçekleşen süreçleri değerlendirmiştir. Hava trafik kontrolörlerinin bu süreçte büyük bir özveri içinde çalıştığını belirtmiştir.

Sn. GÜVEN, Türkiye hava sahasında yaklaşık günde 5500 hava aracının transit geçtiğini ifade etmiş, tüm bu trafiklerin emniyetinin sağlanmasının yanı sıra insani yardım ile arama-kurtarma ekiplerini taşıyan uçakların da hızlı bir şekilde ilgili meydanlara intikal ettirilmesinde koordine olduklarını vurgulamıştır. Diğer meydanlardaki hava trafik kontrolörlerinin destek amaçlı deprem bölgesinde görevlendirildiğini, geçici görevlendirmeler ile deprem bölgesinde çalışan kontrolörlerin de ülkemizdeki farklı meydanlara yerleştirildiğini belirtmiştir. Ülkemizdeki hava trafik kontrol hizmetlerinin çok gelişmiş teknolojiler ile gerçekleştiği dile getirilmiş ve DHMİ bünyesinde hizmet içi eğitimin yüksek olması sayesinde hava trafik kontrol hizmetlerinde standartların ötesinde hizmet verildiğini ifade etmiştir. Sn.GÜVEN, ALKÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve DHMİ hava trafik kontrolörleri arasında gerçekleşen etkinliklerden memnuniyet duyduklarını belirterek sözlerine son vermiştir. Fakülte Prof. Dr. Sn. Atılgan ATILGAN tüm katılımcılara teşekkürlerini ileterek, Mayıs ayı içerisinde yeni çevrimi içi etkinlikler ile havacılık alanındaki farkındalığın arttırılması hususunda öğrencilerimizi bilgilendirmiştir.